Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Η Πολυάννα Και Το Παιχνίδι Της Χαράς της Μαρίας Μπαλτατζή, βασισμένο στο best-seller της Ελεανόρ Πόρτερ       Η  «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ»                                   
                          ΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
           
                           


   

Η Πολυάννα Και Το Παιχνίδι Της Χαράς
        
     Βασισμένο στο μυθιστόρημα  της Ελεανόρ Πόρτερ (1868-1920)
            Κείμενο-Διασκευή για το Θέατρο: Μαρία Μπαλτατζή
         
     Ένα κλασικό αριστούργημα και ένα μεγάλο μάθημα ζωής
      για όλους μας (από οκτώ έως… ενενηνταοκτώ… χρονών)      

Κάθε Κυριακή    (Από 22 Νοεμβρίου 2015 έως και 24 Απριλίου 2016)         


Σημείωμα Σκηνοθέτιδος

«Η Πολυάννα και το παιχνίδι της χαράς» είναι ένα μυθιστόρημα που  έγινε best- seller όταν πρωτοδημοσιεύθηκε στην Αμερική κι αγαπήθηκε όσο λίγα παιδικά βιβλία, όταν μεταφράστηκε σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που βλέπει το καλό σε κάθε τι που της συμβαίνει. Η Πολυάννα είναι η καλύτερη λογοτεχνική φίλη των παιδικών μου χρόνων. Τη γνώρισα στην ηλικία των οκτώ χρονών, τότε που οι γονείς μου μού είχαν χαρίσει το πρώτο βιβλίο της σειράς  Η Πολυάννα και το Παιχνίδι της Χαράς της Ελεανόρ Πόρτερ. Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως η ιστορία που θα ζούσα μέσα στις σελίδες αυτού του- κλασικού πλέον-μυθιστορήματος, θα με συνόδευε μέχρι σήμερα, πενήντα χρόνια μετά! Η Πολυάννα μου πέρασε τότε-υποσυνείδητα- κάτι που έμελλε να γίνει αρχή ζωής για μένα και που το συνειδητοποίησα  πολλά χρόνια αργότερα, όταν διαπίστωνα ότι  πράγματι «σε κάθε δυσκολία μαθαίνουμε…», ότι  «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις» και επίσης ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Σήμερα, σ’ αυτούς τους δίσεκτους χρόνους για την πατρίδα μας αλλά και για όλη την ανθρωπότητα,  το «παιχνίδι της χαράς» έρχεται να θυμίσει σε μας τους μεγαλύτερους και να μάθει στους μικρότερους, να εκτιμάμε τη ζωή και όλα όσα ουσιαστικά «αξίζουν» στη ζωή μας! Την ευχαρίστηση που παίρνουμε προσφέροντας χαρά, αγάπη και αισιοδοξία στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας. Με αυτές τις σκέψεις και συναισθήματα, αποφάσισα να γράψω και να παρουσιάσω σε ελεύθερη θεατρική μεταφορά την Πολυάννα Και Το Παιχνίδι Της Χαράς. Είναι ένα έργο βαθιά διδακτικό όσο και συγκινητικό, που φέρνει δάκρυα στα μάτια αλλά και χαμόγελο στα χείλη, γιατί είναι μια ιστορία ανθρώπινη, πολύ ανθρώπινη! Ένα φανταστικό έργο για όλη την οικογένεια!
Η Ελεανόρ Πόρτερ έγραψε το μυθιστόρημα το 1913. Τα Σκηνικά, Κοστούμια και Μουσική του έργου-όπως εξάλλου συμβαίνει και για όλα τα έργα της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ-επιλέχθηκαν σύμφωνα με το πνεύμα αυτής της εποχής (1914-1918). Έτσι, μαζί με τα συναισθήματα συγκίνησης που μας πλημμυρίζουν παρακολουθώντας την υπόθεση του έργου, απολαμβάνουμε παράλληλα την «ατμόσφαιρα» μιας εποχής που έμελλε να αιματοκυλήσει την Ευρώπη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918).
                                                             
Περίληψη Έργου  
Η Πολυάννα είναι ένα φτωχό ορφανό κορίτσι, με χρυσή καρδιά και περισσή ζωντάνια. Μετά τον θάνατο και του πατέρα της και μη έχοντας κανέναν άλλο στον κόσμο, πηγαίνει να ζήσει σε άλλη πόλη με την θεία της και αδερφή της μητέρας της, την Πόλυ Χάριγκτον, την οποία δεν την έχει γνωρίσει ποτέ. Κι αυτό λόγω του ότι η οικογένεια Χάριγκτον είχε διακόψει κάθε σχέση με την κόρη τους, επειδή επέλεξε για σύζυγό της έναν πάμπτωχο ιερέα  λαϊκής καταγωγής. Η Πόλυ Χάριγκτον, πολύ πλούσια και με τεράστια επιρροή στην πόλη όπου ζει, είναι ανύπαντρη, δύστροπη, αυταρχική, αλαζονική και δεν συμπαθεί καθόλου τα παιδιά. Ωστόσο, λόγω της αριστοκρατικής καταγωγής της, έχει πλήρη επίγνωση του «καθήκοντος» για τα πάντα. Έτσι λοιπόν, όταν φθάνει η Πολυάννα στο αρχοντικό των Χάριγκτον, έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες λόγω του χαρακτήρα της θείας της, η οποία αντιμετωπίζει την Πολυάννα σαν ένα δυσάρεστο «καθήκον» και τίποτε περισσότερο. Ωστόσο το «παιχνίδι της χαράς»  που της το είχε μάθει ο πατέρας της, την βοηθά να ξεπερνάει κάθε κακότροπη συμπεριφορά της θείας της προς αυτήν και να  γίνεται ευτυχισμένη μετατρέποντας κάθε τι το αρνητικό σε θετικό. Σκορπίζει γύρω της τη χαρά και την ευτυχία με την ευθύτητα του χαρακτήρα της, με την πρόσχαρη πάντοτε διάθεσή της και, κυρίως, με την αισιοδοξία της! Κατορθώνει, όχι μόνο να αλλάξει το δύστροπο χαρακτήρα της θείας της, αλλά και να ξαναφέρει την ευτυχία και τη χαρά μέσα σ' εκείνο το πελώριο αρχοντόσπιτο, όπου πριν έρθει αυτή, η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και αποπνικτική. Δεν της αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Θέλει να βλέπει ευτυχισμένους και τους ανθρώπους γύρω της. Και το πετυχαίνει. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα αλλάξει τους κατοίκους όλης της πόλης και θα τους μετατρέψει από μίζερους γκρινιάρηδες σε χαρούμενους αισιόδοξους ανθρώπους, που μπορούν να ανακαλύψουν πηγές ευχαρίστησης ακόμα μέσα και στο κάθε τι «μικρό και καθημερινό». Και καταφέρνει αυτό το «θαύμα ζωής» μαθαίνοντας  σ' όλους πως να παίζουν αυτό το υπέροχο «παιχνίδι της χαράς».
                                                                Για την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
                                                                          Μαρία Μπαλτατζή

Σκηνοθεσία-Επιμέλεια Σκηνικών/ Κοστουμιών/ Μουσικής/Σκίτσων
                                      Μαρία Μπαλτατζή
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)
Χριστίνα Βασιλακίδου: Πολυάννα Βιτιέ
Μαρία Μπαλτατζή: Πόλυ Χάριγκτον
Μαρία Τοπάλη:  Υπηρεσία στο σπίτι των Χάριγκτον
Βασιλική Χαραλαμπίδου:     Κυρία Σνόου

 Ώρα Παράστασης: 11.30
Διάρκεια: 90΄ (με δύο διαλείμματα)
Θέσεις περιορισμένες / Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση
Τιμή εισιτηρίου:
Παιδικό10€ (με γκοφρέτα και χυμό για τους μικρούς μας φίλους)
Ενηλίκων: 7€

Ολύμπου 88(Αρχαία Αγορά) Τηλ.2310272909-2310285452-6974195079
www.politeiatheatrou.blogspot.com  e-mail: politeiatheatrou@gmail.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου