Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

Tα Καινούρια Ρούχα Του Βασιλιά του Γιάννη Καλατζόπουλου / ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013-....                ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
                              
              Τα Καινούργια Ρούχα Του Βασιλιά
                                                            του Γιάννη Καλατζόπουλου
                    Βασισμένο στο ομότιτλο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν ΆντερσενΠαίζουν: Αχιλλέας Δημητριάδης(Βασιλιάς)-Γιώργος Θεοδωρίδης(Μάπας)-Μαρία  
                Μπαλτατζή(Βασίλισσα)-Αλεξία Ξυγαλά(Ανηψιά)-Σωτήρης Παπαδόπουλος/Δημήτρης  
                Αδαμίδης(Μπαγάσας)-Ηλέκτρα Χριστοδούλου(Καμαριέρα)

Σκηνοθεσία-Επιμέλεια Σκηνικών/Κουστουμιών: Μαρία Μπαλτατζή
Φωτογραφία: Γιώργος ΘεοδωρίδηςΜια φορά κι έναν καιρό, στην φανταστική χώρα της Σαρτουρίας, βασίλευε ένας μονάρχης που δεν έδινε καμία σημασία στο λαό του και τις ανάγκες του. Τον ενδιέφερε μόνο ο προσωπικός του πλούτος, η καλοπέρασή του και οι φορεσιές του-που τις φορούσε μόνο μια φορά. Έτσι, έραβε συνέχεια πανάκριβες και πολυτελείς στολές, που βέβαια τις πλήρωνε ο φτωχός λαός του. Και για να πνίγει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, έστελνε στο δήμιο όποιον τολμούσε να αντιδράσει. Είναι όμως πολύ δυσαρεστημένος. Έχει ράψει ρούχα από όλα τα γνωστά υφάσματα και έχει αποκεφαλίσει όλους τους υφαντές της χώρας του. Και τώρα θέλει οπωσδήποτε καινούρια στολή για την Μεγάλη Παρέλαση! Τότε εμφανίζονται δύο μικροαπατεώνες, ο Μπαγάσας και ο Μάπας, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, αποφασίσουν να εκμεταλλευθούν την αδυναμία του βασιλιά για τα ωραία ρούχα και αποφασίζουν να του υφάνουν μία μαγική φορεσιά που όμοιά της δεν υπάρχει σε όλο το βασίλειο. Για να μην τολμήσει μάλιστα να πει κανείς στο βασιλιά ότι η φορεσιά απλά δεν υπάρχει, οι απατεώνες καμώνονται πως η μεγάλη αρετή του υφάσματος είναι πως δεν είναι ορατό από τους ψεύτες και από τους ανάξιους για το αξίωμά τους!!! Πώς να τολμήσει λοιπόν κανείς, μέσα στο παλάτι να πει στο βασιλιά ότι είναι γυμνός; Θα τα καταφέρουν ή θα χάσουν κι αυτοί το κεφάλι τους; Η μήπως ο αγανακτισμένος λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του;Το έργο βασίζεται στο παραμύθι του Χ.Κ.Άντερσεν «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα». Η θεατρική διασκευή είναι του «δασκάλου» του ελληνικού παιδικού θεατρικού έργου, Γιάννη Καλατζόπουλου. Το αλληγορικό αυτό παραμύθι του έδωσε το έναυσμα για να προχωρήσει σε μία διασκευή της ιστορίας, που καταλήγει σε ένα πολιτικό παραμύθι, στην δημιουργία ενός από τα ελάχιστα πολιτικά θεατρικά έργα για παιδιά. Παράλληλα είναι μια πλούσια παράσταση με Μολιερική ατμόσφαιρα, πολλά απρόοπτα και άφθονο γέλιο..


Μέσα από τη μαγεία των σκηνικών, των κοστουμιών και των τραγουδιών, οι θεατές του έργου καταλήγουν να κρίνουν τις πράξεις των ηρώων, να συμμετέχουν ενεργά και στο τέλος να αποτελούν κομμάτι της ειρηνικής διαδήλωσης με την οποία ο λαός της Σαρτουρίας εκθρονίζει τον ακατάλληλο μονάρχη. H μεγάλη αξία αυτής της ιστορίας, δεν βρίσκεται τόσο στο ότι ένα νέο κορίτσι αποκαλύπτει την πλάνη στην οποία έχουν οδηγηθεί οι ήρωες της ιστορίας, αλλά στο πως μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων, ωθούμενη από φόβο, συμφέρον και ιδιοτέλεια, συναινεί σ' ένα ψέμα και ρυθμίζει τη συμπεριφορά της σύμφωνα με αυτό.  To παραμύθι αυτό-με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αξία-δείχνει το πόσο ευκολόπιστοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι στις προσωπικές επιδιώξεις των απατεώνων. Οι κόλακες από την άλλη, καλύπτουν την αλήθεια προβάλλοντας το ψέμα, για να απολαμβάνουν τα αγαθά της εξουσίας που υπηρετούν. Αλλά και πως ο Βασιλιάς-Εξουσία δρα ανεξέλεγκτα και "ράβει την αλήθεια στα μέτρα του". Στο τέλος θα οδηγηθεί απ` το κενόδοξο και δουλικό περιβάλλον του σε μια πλήρη γελοιοποίηση. Το έργο είναι μια καταπληκτική σάτιρα κατά της ματαιοδοξίας, του φόβου και της δουλικότητας έναντι κάθε εξουσίας.
Στο έργο ακούγονται 14 τραγούδια που διατρέχουν πολλά είδη της ελληνικής μουσικής (παραδοσιακή, λαϊκή και σύγχρονη μεγάλων ελλήνων συνθετών)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 6/10/2013 ΕΩΣ ΚΑΙ 28/5/2014
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (κατόπιν επικοινωνίας)

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Κιν/Θέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ, οδός Ι.Μιχαήλ 8-Θεσ/νίκη
                                     &
ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Θεατρικό Σαλόνι  ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (με χυμό)
Έναρξη παράστασης: 11.00  Διάρκεια: 75΄
Περιορισμένος αριθμός θέσεων/Απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ-ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δ/νση: Ολύμπου 88 (Αρχαία Αγορά)
Κρατήσεις: 2310285452-2310272909-69741950791 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικές ερμηνείες, μοναδικός χώρος, μία θεατρική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανένα παιδί και όχι μόνο!

    Ιωάννα Κουτεράνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή