Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ του Βίκτωρος Ουγκώ 2018-2019


                      Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
                                  ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΒΙΚΤΟΡΟΣ ΟΥΓΚΩ
           Οι Άθλιοι (Για 2η Χρονιά)
                     Μεταφορά Για το Θέατρο: Μαρία Μπαλτατζή

                   Κάθε Σάββατο (από 5 Οκτωβρίου 2019)


Σημείωμα Σκηνοθέτιδος

Ο Βίκτωρ Ουγκώ (1802-1885), είναι ο πιο πολυδιαβασμένος Γάλλος συγγραφέας όλων των εποχών. Η καλλιτεχνική και προσωπική ευαισθησία του τον οδήγησε σε μια σθεναρή υποστήριξη των φτωχών και καταπιεσμένων - των κάθε είδους «Αθλίων»- αλλά και τον ανέδειξε σε έναν γνήσιο και ειλικρινή οραματιστή της ατομικής λύτρωσης και της κοινωνικής προόδου.
Η καταπληκτική συγγραφική δεινότητα του Ουγκώ ήταν αυτή που του επέτρεψε να αποτυπώσει τα «πιστεύω του» στα λογοτεχνικά του κείμενα. Το έργο, όμως, που του άνοιξε την πύλη για το πάνθεον των Αθανάτων της λογοτεχνίας είναι το έπος των Αθλίων. Πράγματι, το όνομα του Ουγκώ στη συνείδηση των αναγνωστών του είναι συνυφασμένο με το έργο- κολοσσό Οι Άθλιοι, 1862». Ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα που παραμένει επίκαιρο έως σήμερα και είναι ένα από τα δύο πιο διαβασμένα  βιβλία και παγκόσμια Βest sellers (Καινή διαθήκη και Άθλιοι). Κι αυτό γιατί μεταδίδει ένα μήνυμα διαχρονικής αξίας, μια ιστορία παραδειγματική, που να μπορεί να ισχύει ως πρότυπο ζωής και πράξης των ανθρώπων. Στον λογοτεχνικό χείμαρρο των Αθλίων εκεί που σταματά η λογοτεχνία ξεκινάει η ιστορία και εκεί που τελειώνει η φιλοσοφία αρχίζει η πολιτική.
Ένα τέτοιο έργο είναι Οι Άθλιοι που διαδραματίζεται στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Περιγράφει τη ζωή των εξαθλιωμένων κατοίκων του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τις περιπέτειες ενός εποχιακού εργάτη γης, του θρυλικού Γιάννη Αγιάννη, αλλά και του διώκτη του, του αστυνόμου Ιαβέρη.
Η ιστορία του Γιάννη Αγιάννη είναι η αγωνιώδης πορεία μιας ανθρώπινης συνείδησης από το βόρβορο και το χάος προς το Αγαθό. Ο Ουγκώ μ' έναν ρωμαλέο και ανεπανάληπτο τρόπο συνδέει την περιπέτεια μιας ανθρώπινης ψυχής με την περιπέτεια ενός ολόκληρου λαού σε μια ταραγμένη εποχή. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν όλοι εκείνοι οι ήρωες που γοήτεψαν και γοητεύουν γενεές ολόκληρες αναγνωστών και που εκφράζουν, χωριστά ο καθένας, ένα χαρακτηριστικό ανθρώπινο τύπο, μια συστατική πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.

«Όσο θα υπάρχει φτώχια, άγνοια και αθλιότητα πάνω στη γη, ιστορίες σαν κι αυτήν πρέπει να λέγονται…», Βίκτωρ Ουγκώ .
«Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που αγωνιά κάτω απ' όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα, που στενάζει σ' όλες τις γλώσσες», Βίκτωρ Ουγκώ .

Η παράσταση των Αθλίων που παρουσιάζει η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ προσπάθησε να ακολουθήσει-όσο είναι δυνατόν θεατρικά-τη ροή του μυθιστορήματος του Ουγκώ. Η πληθώρα κοστουμιών εποχής, η μουσική άλλοτε ρομαντική  άλλοτε επική και άλλοτε επαναστατική, δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να μπορέσει ο θεατής να ενταχθεί στον ανεμοστρόβιλο γεγονότων και συναισθημάτων που πλημμυρίζουν το Θέατρο, μεταφέροντάς μας με τη θεατρική μηχανή του χρόνου στην Γαλλία των αρχών του 19ου  αιώνα και μας ανυψώνουν ψυχικά-τόσο- ώστε να συνταχθούμε με την αισιόδοξη προτροπή του Ουγκώ «Ακόμα και η πιο σκοτεινή νύχτα θα τελειώσει και ο ήλιος θα ανατείλει ξανά».
                                                                             Μαρία Μπαλτατζή

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)

Ορφέας Εξηντάρης
Γιώργος Μακρής
Παντελής Μιχαλακάκης
Μαρία Μπαλτατζή
Αλίκη Μπράβου
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Μαρία Τοπάλη
Μαρία Χατζηβασιλείου
Φανή Χατζημπάρμπα

Διάρκεια: 150΄(με ένα διάλειμμα 10΄) 
Ώρα παραστάσεων

Σάββατο: Προσέλευση 7.30-7.45μ.μ.  Παράσταση: 8.00μ.μ.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛ/ΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ
2310285452-2310272909-6974195079
Ολύμπου 88-Θεσσαλονίκη
politeiatheatrou@gmail.com
Facebook:Ομάδα & Σελίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
You Tube: ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ







































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου