Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ (1832) του Βίκτορος Ουγκώ 2019-2020


                  ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ    

         Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ (1832)
                   (Notre Dame De Paris)
   Βασισμένο στο αριστουργηματικό κλασικό μυθιστόρημα                                       
                         του Βίκτορος Ουγκώ
   Επεξεργασία Κειμένου-Ελεύθερη Διασκευή-Σκηνοθεσία:                   
                                   Μαρία Μπαλτατζή
                                       
                                      ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ κ.α.


                        Μια παράσταση για όλη την οικογένεια!
 Σημείωμα Σκηνοθέτιδος

Μετά τους Άθλιους του Βίκτορος Ουγκώ, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία την θεατρική περίοδο 2018-2019, η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ με υπερηφάνεια παρουσιάζει για την θεατρική περίοδο 2019-2020 την Παναγία των Παρισίων, κορυφαίο έργο του ιδίου συγγραφέα και ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Ένα αθάνατο κλασικό επικό αριστούργημα! Μια εκπληκτικά ρεαλιστική αναπαράσταση του μεσαιωνικού Παρισιού (15ος αιώνας), με όλη την ποικιλία και τις αντιθέσεις του. Ένας ύμνος στην διαφορετικότητα, στην φιλία, στον αγνό και άδολο έρωτα, σε συνδυασμό με  την τραγωδία του ανεκπλήρωτου έρωτα. Αλλά και μια καταγγελία ενάντια στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις, στον σκοταδισμό και την αδικία που ασκεί η Εκκλησία και η Εξουσία. Ο Βίκτωρ Ουγκώ ασχολείται ιδιαίτερα (όπως και στους Άθλιους) με τη σκληρότητα των ποινών και την έλλειψη επιείκειας των δικαστηρίων, που μερικές φορές  καταδικάζουν αθώους σε βασανιστήρια, σε ισόβια μέσα στα μπουντρούμια των φυλακών ή, ακόμα χειρότερα, τους στέλνουν στον θάνατο μετά από δίκες-παρωδία. Όλα τα παραπάνω έρχονται  και δένουν καταπληκτικά στο μαγικό σύμπαν του ναού της Παναγίας των Παρισίων. Σχεδόν όλες οι σκηνές του έργου διαδραματίζονται γύρω από τον ναό ή μέσα σε αυτόν.
Πρόκειται για την ιστορία του δύσμορφου κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου και της όμορφης τσιγγάνας Εσμεράλδας. Οι  χαρακτήρες του μυθιστορήματος  μεταδίδουν μία ακραία εκδήλωση συναισθημάτων συμπάθειας ή μίσους. Ο Ουγκώ αναπτύσσει διάφορες πτυχές του ανθρώπινου δράματος μέσα από τους χαρακτήρες του. Στο πρόσωπο του κληρικού Φρολό βλέπουμε σε ποια σκοτεινά μονοπάτια μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο η καταπίεση της επιθυμίας και της «Ανάγκης».  Ο αρχιδιάκονος Φρολό υποφέρει μαχόμενος ανάμεσα στο πνεύμα του καλού και του κακού εξαιτίας του ερωτικού του πάθους για την Εσμεράλδα. Στο πρόσωπο  του ωραίου αρχηγού της φρουράς Φοίβου αντικατοπτρίζονται η ματαιοδοξία, ο εγωκεντρισμός και η αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Ο «βασιλιάς» των τσιγγάνων, ο Κλοπέν, είναι η χαρά προσωποποιημένη. Εκπέμπει μια φωτεινή, θετική ενέργεια με το αχαλίνωτο χιούμορ του και το τρανταχτό γέλιο του, προσπαθώντας έτσι να δώσει κουράγιο στους απόκληρους και περιθωριοποιημένους τσιγγάνους της φυλής του. Εκπροσωπεί, συνεπώς, ο χαρακτήρας του, την ιδέα ότι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, ο άνθρωπος πρέπει να μην χάνει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, όπως επίσης και την αποφασιστικότητα να παλέψει γι’ αυτό το αύριο, για τον εαυτό του αλλά και για τους συνανθρώπους του. Ένας ποιητής , ο Γκρενγκουάρ, μέσα από την σκληρότητα της ζωής αλλάζει πεποιθήσεις. Η Εσμεράλδα, αν και πανέμορφη και  σαγηνευτική ως  χορεύτρια, ανήκει στην τσιγγάνικη φυλή, γεγονός που  την καθιστά απροστάτευτη έναντι της αυθαιρεσίας του Νόμου και της Εκκλησίας. Όσο για το διάσημο ήρωα Κουασιμόδο, τον  δύστυχο κωδωνοκρούστη της Νορτ Ντάμ, ένα δύσμορφο, κακόμορφο – τερατούργημα, γνωρίζει την ομορφιά στο πρόσωπο της Εσμεράλδας. Αλλά και η Εσμεράλδα γνωρίζει την ομορφιά της ψυχής στο πρόσωπο του Κουασιμόδου. Ο Βίκτωρ Ουγκώ, μέσα από την ιστορία δύο επιφανειακά αδύναμων πλασμάτων, καταφέρνει να μιλήσει με μοναδικό τρόπο για την σημασία της φιλίας και της αγάπης και να υπερασπιστεί την ανθρωπιά και τις αξίες που δικαιώνουν την ανθρώπινη υπόσταση.
Η διασκευή του έργου ακολουθεί την πλοκή του μυθιστορήματος, με έμφαση στα κωμικά στοιχεία που αμβλύνουν την δραματικότητα του έργου και στο ευτυχές τέλος για τους «καλούς» χαρακτήρες. Φαντασμαγορικά κοστούμια εποχής, φολκλόρ μουσική και χοροί, ατμοσφαιρικό περιβάλλον «ντύνουν» αυτό το αθάνατο αριστούργημα, με την σφραγίδα της ποιότητας των παραστάσεων της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ!

Διάρκεια: 75΄

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)

Δημήτρης Ελιάς: Κλώντ Φρολό
Κωνσταντίνος Δελαβερίδης: Πιέρ Γκρενγκουάρ
Ντία Καραγιάννη: Εσμεράλντα
Απόστολος Παπαργυρίου: Κλοπέν Τρουϊγφού
Στέφανος Τσάκατος: Κουασιμόδος
Χάρης Χρήστου: Φοίβος Ντε Σατωπέρ

Οι Παραστάσεις μας διαρκούν από Οκτώβριο έως και Iούνιο

Ολύμπου 88-Θεσσαλονίκη
2310285452/272909-6974195079
www.politeiatheatrou.blogspot.com
politeiatheatrou@gmail.com
Facebook-You Tube:ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου